Thursday, April 19, 2007

MIJN WAPEN IS MIJN VRIJHEID

Action & Fun: Whether you are looking for a pistol for affordable training or simply the excitement of shooting, the P22 is the pistol for you.

(Uit de officiële website van Walther Firearms. Eén van de wapens die Cho gebruikte om zijn medestudenten te vermoorden was een Walther p22)

De afschuwelijke slachtpartij op de Virginia Tech campus doet nog maar eens de discussie over gun control oplaaien. President Bush haastte zich om de suggestie te verwerpen dat beperking van de vrijheid om wapens te kopen of te bezitten het drama had kunnen voorkomen. De wapenlobby houdt zich voorlopig stil. De website van de NRA - de National Rifle Association - beperkt zich tot het condoleren van de slachtoffers en hun families en onthoudt zich voorts van alle commentaar. Maar ook nu zullen ongetwijfeld stemmen opgaan om méér - niet minder wapens. Zoals bij vorige schietincidenten in scholen zal er ook nu wel een congreslid of senator te vinden zijn die pleit voor het bewapenen van leraars en schoolpersoneel.

Cho Seung Hui kocht zijn eerste wapen, een Walther P22 semi-automatisch pistool, een maand vóór de feiten in een pandjeshuis op een paar passen van zijn studentenverblijf op de campus. Daarna trok hij naar de Wal-Mart om een partijtje munitie in te slaan. Zijn tweede wapen, een Glock 9mm pistool kocht hij in een wapenhandel in Roanoke, vijftig kilometer verder op. Hij toonde zijn rijbewijs en zijn green card - zijn verblijfsvergunning - en betaalde met een check (Omdat hij een alien resident was moest hij drie identiteitsbewijzen voorleggen). De verkoper controleerde via zijn computer of Cho op de lijst voorkwam van verdachte personen en toen dat niet het geval bleek gaf hij hem het wapen.

In Virginia kan een twaalfjarige een geweer kopen. Voor handwapens en automatische wapens (assault weapons) moet je achttien zijn. De enige beperking is dat je maar één wapen per maand mag kopen. In tegenstelling tot andere staten is er in Virginia geen wachttijd tussen de aankoop en de aflevering van het wapen. De Brady Bill uit 1994 (genoemd naar de persman van Ronald Reagan die zwaar gewond werd bij de aanslag op Reagan in 1981) had deze wachtperiode ingevoerd - samen met een verbod op automatische wapens. Maar het Hooggerechtshof verklaarde de verplichte wachttijd in strijd met de grondwet en nu wordt het aan de staten overgelaten of die al dan niet wordt opgelegd. De regering Bush heeft het verbod op assault weapons stilletjes laten verlopen en niet verlengd.

GUN CRAZY AMERICA


No comments: