Tuesday, April 10, 2007

DIE OCHTEND OP DE MARKT

Presidentskandidaat John McCain was tot voor kort de gedoodverfde koploper voor de Republikeinen. McCain heeft de reputatie van oorlogsheld: tijdens de oorlog in Vietnam zat hij vijf jaar gevangen in het beruchte Hanoi Hilton waar hij werd gefolterd. Hij weigerde de hem aangeboden vervroegde vrijlating zo lang zijn medekrijgsgevangen kameraden niet met hem konden vertrekken. Nu zou voor iemand met zo een biografie de verovering van het Witte Huis een fluitje van een cent moeten zijn maar Mc Cains campagne zit al enige weken in een sukkelstraatje. Niet alleen heeft hij zijn leiderspositie in de polls moeten afstaan aan de voormalige burgemeester van New York, Rudy Giuliani, hij bengelt ook aan het staartje in de money race: hij haalde niet meer dan 12,5 miljoen campagnefondsen binnen: half zoveel als de Democratische nieuwkomer Barack Ombama.

McCain heeft een zwaar probleem en dat probleem heet Irak. Hij heeft zijn politiek lot verbonden aan het al of niet welslagen van de surge - de troepentoename waartoe president Bush een paar maanden geleden heeft beslist. In interviews en toespraken geeft McCain toe dat hij daarmee een zware gok waagt want hij weet dat hij het presidentschap kan vergeten als er niet gauw echt tekenen van verbetering komen in Irak.

En die tekenen zijn er volgens McCain. Anderhalve week of zo geleden was McCain met een delegatie van de Senaat in Bagdad. Hij bezocht er de beruchte Bab Al Sjarki markt en verklaarde achteraf dat de markt veilig is en dat het feit dat hij er vrij rondwandelde het bewijs levert dat de situatie in Bagdad verbetert en de Surge dus kans op slagen heeft.
Een andere senator uit het groepje noemde de uitstap net zo iets als een wandeling op de markt in zijn thuisstaat Indiana. Maar zondagavond bleek op 60 Minutes, het wekelijkse actualiteitenmagazine van CbS hoe die wandeling er écht uitzag: in het kielzog van McCain en zijn collega senatoren liep een legertje tot op de tanden gewapende Amerikaanse militairen. De wegen naar de markt waren afgesloten en in de lucht cirkelden drie militaire helikopters.

Nog vóór de presidentskandidaat uit Arizona weer goed en wel thuis was van zijn uitstap naar Bagdad brak de vloedgolf aan kritiek en spot op het thuisfront los. Krantencommentaren wezen erop dat de markt nog geen twee maanden geleden het doelwit was van een zelfmoordaanslag waarbij meer dan zestig doden vielen en de dag van McCains bezoek vielen er zes Amerikaanse doden in Bagdad en omgeving. McCain zelf moet van de reacties hevig geschrokken zijn. In de 60 Minutes van zondagavond gaf hij toe dat hij zich wat had laten meedrijven door zijn optimisme: het was een lapsus zoals er wel meer zijn geweest en er nog meer zullen komen zei hij. De nederigheid siert de man, maar of het zijn presidentscampagne veel zal helpen valt te betwijfelen.







60 Minutes 1

60 Minutes 2

No comments: