Wednesday, January 17, 2007

EEN POLITIEKE WONDERBOY

Senator Barack Obama is nog niet officieel kandidaat maar hij is nu al de sensatie van de campagne. Waar hij ook komt kan hij rekenen op een enthousiast - vaak jong publiek. Is hij kandidaat of niet? Gisteren zette hij de deur voor een gooi naar het presidentschap een heel stuk verder open.

In de komende paar weken zal ik met mensen in heel het land praten zei hij in een toespraak via zijn website.

Door een verkennend comite op te richten kan de kandidaat nu officieel fondsen werven voor zijn verkiezingskas, maar vooral: hij haalt nu tenminste twee keer de headlines. Op tien februari zal hij officieel aankondigen dat hij kandidaat is.

Obama zou de eerste zwarte president worden. Hij is de zoon van een Kenyaanse immigrant en een blanke moeder. Hij is met zijn 45 jaar de jongste kandidaat en hij is een relatieve nieuwkomer in de politiek: hij is pas twee jaar geleden voor het eerst verkozen als senator voor de staat Illinois. Hij heeft met andere woorden geen of nauwelijks politieke baggage en dat is in de deze campagne waarschijnlijk net een groot voordeel. Vergelijk met Hillary Clinton: zij heeft ervaring zat maar dat kan haar juist parten spelen. Zij stemde voor de oorlog in Irak, Obama was van bij het begin tegen.

Obama is een nieuwe figuur en dat trekt velen aan. Zij ster rees voor het eerst aan het politieke firmament toen hij twee jaar geleden de Democratische conventie toesprak. Een politieke vedette was geboren.
Zijn speech op de Nationale Democratische conventie was verbluffend zegt deze man, een leraar die in de rij staat voor een boekhandel waar Obama zijn bestseller komt signeren. Wat hij zei was verbluffend, de man is verbluffend en alles wat we van hem horen en lezen zegt ons dat dit een heel bijzonder iemand is.

Zijn boek: De Vermetelheid van de Hoop gaat als zoete broodjes over de toonbank. De boodschap is: We zijn allen Amerikanen, laten we over de partijgrenzen heen samen naar oplossingen zoeken.

Met het boek wil ik ons eraan herinneren dat we gemeenschappelijke waarden en idealen hebben, zegt Obama. Die kunnen ons samenbrengen en dan kan we praktische stappen zetten om het land vooruit te helpen.

Het is een boodschap die aanspreekt na zes jaar uiterst bittere partijdigheid in politiek Washington. De regering Bush heeft ideologie een slechte naam gegeven en ook daarom spreekt een pragmaticus en een gematigde Democraat als Obama veel Amerikanen aan.

De vraag is natuurlijk of dat genoeg is om het Witte Huis te halen. Een zwarte president: de meeste Amerikanen zeggen wel dat ze daar geen bezwaar tegen hebben, maar velen zullen in de anonimiteit van het stemhokje wellicht anders handelen dan ze tegen een opiniepeiler zeggen.

Maar intussen is Barak Obama nog altijd een stijgende komeet. Zijn naam is in het nieuws, zijn boek staat in de bestellerlijsten, er zijn websites en er is zelfs een Obama-Song.

Voor de democraten is Obama een Godsgeschenk maar de verkiezingsstrijd is nog lang. Obama is een nieuw product - maar zal hij dat over tweejaar nog zijn?


AUDIO: BARACK OBAMA

Lees Maureen Dowd (New York Times) over Barack Obama.

Of klik hier

No comments: