Wednesday, March 28, 2007

HET I-WOORD

Impeachment. Je ziet het woord op betogingen van vredesactivisten, je leest het hier en daar op een bumpersticker. Gisteren kwam ik op de autoweg een man tegen die zijn ruiten had volgeplakt met posters waarop: Impeach Him. Wie met him wordt bedoeld stond er niet bij, maar dat is ook niet nodig. Iedereen weet dat het gaat om president George W. Bush. Op het Internet circuleren petities en de burgemeester van Salt Lake City roept openlijk op tot impeachment van de president. Hij is de enige politicus van betekenis die dat doet, of tenminste was - want nu heeft voor het eerst een politiek zwaargewicht - en een Republikein bovendien - het I-woord in de mond genomen.

Senator Chuck Hagel is niet de eerste de beste peacenick. Hij is een gedecoreerde Vietnamveteraan, misschien presidentskandidaat (hij zal later dit jaar beslissen of hij het tegen zijn vriend en partijgenoot John McCain zal opnemen), succesrijk zakenman, Republikeins senator voor Nebraska en lid van het Senaatscomité Buitenlandse Zaken. Hagel is een conservatief maar hij is tegelijk één van de felste critici van de oorlog in Irak. Hij roept niet direct op tot impeachment, maar hij is bijzonder scherp voor zijn partijgenoot George W. Bush. In een interview met het blad Esquire beschrijft hij Bush als iemand die gelooft dat hij aan niemand verantwoording verschuldigd is. We hebben een president die duidelijk het vertrouwen van het Amerikaanse volk verloren heeft zegt Hagel en hij noemt het heel goed mogelijk dat het idee van impeachment veld wint.

Het I-woord is eruit en zo kun je het meemaken dat er voor het eerst ook op CNN ernstig over impeachment wordt gediscussieerd. Wie impeachment zegt denkt aan Nixon en Watergate. Nixon was de laatste president die onder bedreiging van dit grondwettelijk kernwapen de baan moest ruimen. Conservatieve Republikeinen probeerden het later nog eens tegen Clinton naar aanleiding van het Monica-Lewinskyschandaal maar moesten bakzeil halen.

Of het nu zo ver komt is zeer de vraag. Om een president af te zetten moet het Congres bewijzen dat hij (of zij) zich schuldig heeft gemaakt aan high crime and misdemeanor - een zware misdaad of misdrijf. Juridisch ligt de lat heel hoog en het ziet er dus niet naar uit dat we W vroegtijdig zullen zien opstappen. Maar het wordt met de dag eenzamer in het Witte Huis.

Johan Depoortere

28 maart 2007

Hagel bij George Stephanopoulos op ABC

No comments: