Thursday, March 31, 2005

Rush Limbaugh

Johnnie Cochran is dood, gestorven aan een niet opereerbare hersentumor. Cochran werd wereldberoemd toen hij in 1995 O.J. Simpson hielp vrijpleiten van moord op diens echtgenote en haar minnaar. Die zaak riep destijds in heel Amerika enorme passies op. Voor blank Amerika had een sluwe (goedbetaalde) zwarte advocaat een zwarte moordenaar vrijgepleit.
Voor de meeste zwarten was O.J. Simpson het slachtoffer van een racistische politie die hem erin had geluisd met gefabriceerde bewijzen. De dood van Cochran heeft de oude wonden weer opengereten. Althans ik hoorde een echo van de discussie van tien jaar geleden toen ik hier in Tampa naar de Phil Hendrie Show luisterde op WFLA, een lokale talkradio.

Een man – blijkbaar de eigenaar van een supermarktketen belde op om te zeggen dat hij zijn klanten verbood over de dood van Cochran te spreken. De security guards in de winkel en de caissières hadden opdracht gekregen om bij de baas (bij hem dus) te rapporteren welke klant, terwijl hij of zij aan de kassa te wachten stond, het onderwerp Cochran aansneed.

De baas zelf heeft een uitgesproken mening over Cochran. Die had ervoor gezorgd dat een bloeddorstig monster aan de elektrische stoel of de dodelijke injectie was ontsnapt. Afrikaans-Amerikaanse klanten zouden – zo ging de redenering van de bellende bedrijfsleider – zich positief uitlaten over de zwarte advocaat, en dat zou dan weer in slechte aarde kunnen vallen bij de blanke klant. Daarom maar liever het hele onderwerp taboe verklaren: In mijn winkel wordt niet over Cochran gesproken! Het land van de vrije meningsuiting weet je wel.

WFLA is een van de duizenden talkradio’s in Amerika die een grote invloed hebben op de publieke opinie. De hele dag door kunnen luisteraars bellen en in discussie gaan met één van de “radio-hosts” In Tampa begint het ’s ochtends met Rush Limbaugh –over wie straks meer – ’s middags is het de beurt aan ene Schnitt en ’s avonds dus de Phil Hendrie Show.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het onderwerp komt aan bod in de Phil Hendrie Show. Een paar dagen geleden was er een man uit Californië aan de lijn die zijn neefje van vijf een proces had aangespannen omdat de jongen hem in het publiek had gewezen op zijn impotentie: “Jij schiet losse flodders” had het joch tot groot jolijt van het aangeschoten gezelschap eruit geflapt. De man eiste van de rechter onder andere dat het jongetje verbod zou worden opgelegd om achter hem in de auto plaats te nemen. Hij vreesde immers dat het kind hem met een potlood zou kunnen doden. U hebt geen advocaat nodig maar een shrink zei een van de luisteraars niet geheel ten onrechte lijkt me.

De Schnitt show is een ononderbroken campagne voor het pro-life standpunt in de zaak Schiavo. Schnitt, een soort imitatie – Limbaugh (zie verder) - heeft zelf de videobeelden van Schiavo gezien die destijds in de rechtbank werden vertoond en hij weet dat de dokters zich vergissen: Schiavo is wel degelijk bewust, ze reageert op wat tegen haar gezegd wordt, ze kan genezen enz. Het is allemaal al honderden keren gezegd en evenveel keer weerlegd maar het wordt als een gebedsmolen herhaald en nog eens herhaald. Een luisteraar kwam vanmiddag vertellen dat hij met zekerheid weet dat rechter Greer, die Michael Schiavo - Terri's echtgenoot - in grote trekken gelijk heeft gegeven, de medische toestand van Terri allen maar van horen zeggen kent en alleen maar de versie van Michael heeft gehoord. Het wordt allemaal geslikt als zoete koek, alleen wie een afwijkende mening ventileert krijgt de wind van voren en wordt na luttele seconden al de ether uitgewerkt.

Maar de kampioen van het haatspuien is Rush Limbaugh. Limbaugh is een fenomeen in Amerika. Iemand zei me onlangs: Als je Amerika wil leren kennen moet je niet de New York Times lezen maar naar Limbaugh luisteren. Zijn talkshow wordt door 700 radio’s over heel het land overgenomen en op 250 stations heeft hij een wekelijkse televisie-talk show. Alles samen bereikt hij per week 20 miljoen mensen. Limbaugh trekt elke dag onvermoeibaar ten strijde tegen linksen, homo’s (klotehomo’s), feministen (feminazi’s), de Verenigde Naties, arabieren, zwarten en alles wat in zijn ogen “politiek correct” is. Ook druggebruikers waren een geliefkoosd mikpunt van Limbaugh tot enkele jaren geleden bekend werd dat de fatsoensrakker zelf zwaar verslaafd was aan amfetamines.

Limbaugh vroeg naar verluidt eens aan een beller of die het ook zo opvallend vond dat de compositiefoto’s van de politie altijd lijken op Jesse Jackson, de bekende zwarte dominee. En tegen een zwarte luisteraar zei hij: «Houd je bek en haal dat bot uit je neus!» In andere uitzendingen heeft hij verklaard dat homoseksuelen aids aan zichzelf te wijten hebben – een beschuldiging die zelfs de zeloten van religieus rechts niet meer hardop durven te uiten. Nederland noemt Limbaugh ground zero for the euthanasia movement en de Verenigde Naties the most corrupt organization on earth.
(http://www.rushlimbaugh.com/home/daily/site_033005/content/across_the_fruited_plain.guest.html)

Vanzelfsprekend trekt ook Rush Limbaugh alle registers open in de discussie over Schiavo. De zaak bewijst volgens hem wat rechts in Amerika al lang vindt, namelijk dat de rechters veel te liberaal zijn. In tegenstelling tot de meerderheid van de Amerikanen zijn ze vóór het homohuwelijk, vóór abortus en nu dus ook vóór euthanasie. Omdat de democraten er niet in slagen verkiezingen te winnen douwen ze de gezonde Amerikanen hun liberaal programma door de strot met behulp van niet verkozen rechters.

Dat een overgrote meerderheid van de Amerikanen – ook van Christenen – vindt dat de beslissing over het al of niet beëindigen van het leven van Terri Schiavo een zaak is van de familie en dat noch regering noch parlement zich daarmee te moeien hebben kan op Limbaugh geen indruk maken. Vraag de Amerikanen of het goed is dat de staat deze vrouw vermoordt en het resultaat zal helemaal anders zijn, zegt hij ! Wie zal hem tegenspreken?

Johan Depoortere

No comments: