Monday, March 28, 2005

Het laatste over Schiavo

De heethoofden Randall Terry en dominee Patrick Mahoney - beiden van de extreme franje van de pro-lifebeweging - willen nu dat goeverneur Jeb Bush tegen het bevel van de rechtbank in Terri Schiavo uit haar verzorgingstehuis zou laten ontvoeren. De woede van beide christelijke heren heeft zich de laatste dagen meer en meer tegen hun conservatieve medestander gericht.
Bush is een "Pontius Pilatus" omdat hij heeft gezegd dat hij niets meer voor Schiavo kan doen. Eerder had de broer van de president - en mogelijke presidentskandidaat voor 2008 - wel degelijk met de gedachte gespeeld de halfdode Schiavo manu militari in haar bed uit het Woodside Hospice te laten slepen, waar ze al jaren wordt verzorgd. Alleen een beslissing van de rechtbank kon hem op betere gedachten brengen, en dat maakt hem in de ogen van zijn christelijke medebroeders dus een Pontius Pilatus. Mahoney - niet van één groteske overdrijving gestorven - betoogde daarna vóór het hek van Bush' riante residentie. Toen een tuinman de planten water kwam geven barstte de retorische hel los: Wat een schande! De planten van de goeverneur krijgen het water dat Terri wordt ontzegd!

Zo mogelijk nog wansmakelijker is het vertoon met kinderen die door hun christelijke ouders met symbolische bekers water of wafels door het politiecordon worden gestuurd om Terri te drinken of te eten te geven. Elke dag worden er zo een dozijn kinderen en volwassenen gearresteerd in een scenario dat vooraf met de politie is afgesproken. Ze worden enkele uren vastgehouden, de kinderen komen vrij en de volwassenen betalen een boete van om en bij de 250 dollar. Allemaal martelaren voor de goede zaak.

In dezelfde categorie circusvertoon zitten ook de gehandicapten die vanmiddag in rolstoelen kwamen aangereden en zich daarna voor de ingang van Woodsideop de grond lieten slepen waar ze een tijdlang bleven liggen. Dat Terri Schiavo niet gehandicapt is maar al vijftien jaar in een waakcoma verkeert is een detail dat de christelijke propagandadisten met opzet verdoezelen. Zij suggereren op een nogal grof-demagogische manier dat de rechters die Terri's ouders in het ongelijk stelden de weg vrijmaken voor de likwidatie van alle gehandicapten. Het zijn dus allemaal kleine Hitlers en de tekst op één van de spandoeken luidde dan ook: Hospice Auschwitz.
Nee subtiliteit moet je bij de evangelicals niet zoeken.

De passies worden opgezweept en het hoeft niemand te verbazen dat gekken allerhande het recht in eigen handen willen nemen. Een of andere geschifte miljonair heeft 250000 dollar beloofd voor wie Michael Schiavo, de echtgenoot van Terri van kant wil maken- 50000 is er op het hoofd van rechter George Greer gezet, de man die het bevel heeft gegeven om de voedingssonde te verwijderen en die het heeft gepresteerd om aan de gigantische druk van het Amerikaanse congres en het Witte Huis te weerstaan. En in een wapenhandel in de buurt is een man gearresteerd die met een papercutter een wapenhandelaar bedreide met de bedoeling
pistolen en munitie te stelen om Michael Schiavo te vermoorden.

Op de radio hoorde ik dan weer van een andere onprettig gestoorde die een rekening heeft geopend waarop virtueel geld kan worden gestort dat aan Michael Schiavo zal worden gegeven als hij erin toestemt van zijn vrouw te scheiden en ze aan haar familie terug te geven.
Het bedrag loopt al in de miljoenen dollars maar Schiavo heeft eerder al verschillende miljoenen die hem met hetzelfde doel werden aangeboden van de hand gewezen. Allemaal te horen in het programma van ene deejay Schmidt die uren na mekaar, dag na dag zijn pro-life standpunt propageert. Luisteraars die bellen met een afwijkende mening worden verbaal neergesabeld.
Nee Terri is niet onherstelbaar hersenbeschadigd, de neurologen die vastgesteld hebben dat de bovenste hersenstam in vocht veranderd is zijn liberale nitwits, de charlatans die haar niet hebben onderzocht maar op basis van een video beweren dat ze wel degelijk bewust reageert hebben het bij het rechte eind enzovoort en zoverder.

Je kunt het zo gek niet bedenken. Eén van de betogers in Pinellas Park zei me in alle ernst dat Terri na een paar maanden de gave van het woord terug zou krijgen als in haar omgeving maar ononderbroken een band zou worden afgespeeld met lezingen uit de bijbel. Een andere weirdo is dag en nacht in Pinellas Park terwijl zijn eigen zoon langzaam aan leverkanker aan het sterven is. Een advocate van de Schiavo's heeft vorige week - toen de sonde verwijderd werd - Terri beslist horen zeggen "Ik wil leven." Zoals bekend kan Terri al vijftien jaar geen woord meer uitbrengen - maar ze produceert wel vage klanken als aa en oo en wellict ook iii I want to live weet je wel.
De toestand van Terri Schiavo is onomkeerbaar, zeggen ernstige neurochirurgen. Tenminste 19 rechters- de meesten heus geen linkse tafelspringers - hebben zich door hun bewijzen laten overtuigen. Geen nood, de christenen vinden wel een of andere specialist die weet dat Terri met de nodige therapie weer zal lopen of tenminste haar armen zal bewegen.

Moet ik er nog aan toevoegen dat de meeste christelijke betogers die het leven zo heilig vinden geen enkel probleem hebben met de doodstraf?

jd
27-3-05

No comments: