Sunday, December 10, 2006

ALS



Tien jaar na zijn spectaculaire proces – denk aan de achtervolging van de witte Bronco over de autowegen van Los Angeles – slaagt de voormalige voetbalster O.J. Simpson er nog eens in de nationale aandacht naar zich toe te trekken. Voor wie het zich allemaal niet meer zo goed herinnert: O.J. Simpson werd in 1995 vrijgesproken van moord op zijn vrouw Nicole Brown Simpson en haar compagnon Ronald Goldman. De zaak hield wekenlang Amerika in de ban niet alleen omdat Simpson ondanks sterke aanwijzingen van het tegendeel door de rechtbank onschuldig werd verklaard maar vooral vanwege het raciale element. Simpson is zwart, het slachtoffer blank. Dat is genoeg om in de Verenigde Staten de spoken uit het verleden tot leven te roepen en oude wonden open te rijten. Velen zijn er tot vandaag van overtuigd dat Simpson zijn vrijspraak alleen te danken had aan het talent van zijn dure (en zwarte) steradvocaat Johnnie Cochran.

Tien jaar later staan de kranten weer vol van het O.J. Simpson verhaal. Een paar weken geleden werd met veel fanfare bekend gemaakt dat de voetbalster een boek klaar had onder de schokkende titel: Als ik het had gedaan. Er was ook een interview opgenomen dat zou worden uitgezonden op het conservatieve televisiestation Fox van mediamagnaat Rupert Murdoch. De Amerikaanse lezer en kijker had dus kunnen vernemen hoe Simpson het had gedaan – als hij het had gedaan dus en als een storm van verontwaardiging Murdoch en Judith Regan, de uitgever van het boek, niet op andere gedachten had gebracht. Vorige week beslisten ze de publicatie van het boek in te trekken en het opgenomen interview niet uit te zenden.

Wat Simpson en Murdoch bezielde om dit obscene project te lanceren is simpel: geld.

Dat Simpson om geld verlegen zit is te begrijpen. Hoewel een jury hem had vrijgesproken werd hij later in een civiele zaak veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 33,5 miljoen dollar (33 miljoen euro) aan de familie van de slachtoffers. Simpson heeft nog geen fractie van dat bedrag betaald en hij is van Californië naar Florida verhuisd om inbeslagname van zijn bezittingen en zijn pensioen van de National Footbal League te voorkomen. Uitgever Judith Regan verantwoordde zich voor de hele zaak met het argument dat de opbrengst van boek en interview naar de kinderen van Simpson zou gaan. Niet dus, want het feest gaat niet door. Wel heeft de voetbalster al een voorschot gekregen en hij heeft al laten weten dat hij het geld intussen is uitgegeven en dus niet geretourneerd kan worden.

Maar Amerika zou Amerika niet zijn als de hele onsmakelijke affaire niet voor tenminste een paar handige jongens geld zou opbrengen. Hoewel If I did it uit de boekhandels is teruggetrokken zullen ongetwijfeld her en der exemplaren hun weg vinden naar de nieuwsgierige lezer of de curiosamarkt. Op E-Bay werd naar verluidt al tot 65000 dollar geboden tot ook daar het boek van de markt werd gehaald. Voor Murdoch is de affaire als een boemerang in het gezicht terecht gekomen. Zijn eigen acolieten van Foxnews, sterren als de populaire talkshow host Bill O’Reilly, vonden de zaak zo gênant dat ze helemaal tegen de bedrijfscultuur in protesteerden tegen de plannen om het interview uit te zenden. Ook de locale stations die met Fox zijn geassocieerd zagen de show niet zitten.

Het gevolg is zwaar prestigeverlies voor de mediagigant die als geen ander hamert op de morele waarden die het zo goed doen bij conservatief Amerika. Het Simpson boek en interview zou ongetwijfeld hebben bijgedragen tot herstel van waarden als het gezin en de eerbied voor het leven in Amerika. Als.

Johan Depoortere

vrijdag 24 november 2006

No comments: