Monday, September 25, 2006

KATIE EN LARA


CBS-News, de kleinste van de drie grote Amerikaanse omroepen heeft sinds kort een geheim wapen in stelling gebracht in de gedaante van de minzame Katie Couric, tot dan de geliefde gastvrouw van het ochtendnieuws TODAY bij concurrent NBC. Door haar overstap werd Couric de eerste vrouw die solo het hoofdjournaal presenteert bij een grote Amerikaanse omroep, een primeur waarover de media hier maar niet uitgepraat raken. Het lijkt wel een voetbaltransfer en ook de sommen die ermee gepaard zijn gegaan zijn niet mis. Couric krijgt naar verluidt het aardigheidje van 15 miljoen dollar per jaar. (In het verkeerde land geboren Martine?)

CBS heeft er ook alles aan gedaan om de overstap van Couric te laten uitgroeien tot een grote mediagebeurtenis. Katie werd de hort opgestuurd om al luisterend naar de kijker het diepe Amerika te leren kennen, er waren focusgroepen en natuurlijk was er in de weken vóór Courics eerste optreden de gebruikelijke reclamecampagne. 10 miljoen dollar had CBS er voor over om het publiek op de grote gebeurtenis voor te bereiden. Couric zelf werd zorgvuldig gecoacht over wat ze zou dragen – sober zwart en wit zo bleek – en de foto’s die van haar werden verspreid moesten haar wat groter en slanker laten lijken dan ze in werkelijkheid is. Je kunt je moeilijk voorstellen dat CBS hetzelfde zou hebben gedaan met haar voorganger de vaderlijk grijze Bob Schieffer.

De achtergrond van dat alles is uiteraard de strijd om de kijkcijfers. CBS staat al jaren op de derde plaats in het rijtje van de drie grote networks en dat is niet leuk voor de adverteerders. Die moeten zich nu in de handen wrijven, want het Couric-effect blijkt te werken. Met haar eerste uitzending haalde Katie ruim 13 miljoen kijkers, bijna het dubbele van haar voornaamste concurrent Brian Williams bij NBC. Of het effect zal blijven valt natuurlijk af te wachten. En nog beklemmender voor CBS en de andere traditionele omroepen n is de vraag of het format van de nieuwsanker als de stem van God nog wel een toekomst is beschoren . Het publiek van het klassieke journaal op de grote omroepen veroudert schrikbarend en de jongeren zoeken informatie via andere kanalen: de kabelomroepen of het internet waar de blogosphere almaar meer au sérieux wordt genomen.

Daarom heeft CBS eerder al een ander kanon in stelling gebracht. Haar naam is Lara Logan, ze is bloedmooi en ze heeft een exotisch accent. Logan is in geen tijd van onbekende Zuid-Afrikaanse stringer uitgegroeid tot chief foreign correspondent bij CBS en dat heeft ze heus niet alleen aan haar fraaie looks en haar lange blonde haren te danken. Lara is een doorgewinterde correspondente die haar strepen heeft verdiend in Irak en Afghanistan. Ze komt op plekken waar weinig van haar mannelijke collega’s zich zullen wagen en haar journalistieke gedrevenheid spat zowat van het scherm.

Kortom alle hype rond Katie ten spijt is voor veel kijkers Lara de echte ster van CBS.

en het is ook de Amerikaanse critici niet ontgaan dat de vakbekwaamheid en de ongelooflijke schermpresence van Logan Couric wel eens in de schaduw zou kunnen stellen. Niet dat Katie geen stevige journalistieke geloofsbrieven zou kunnen voorleggen – ze heeft zowat alle presidenten van Kennedy tot George W geïnterviewd - maar nu lijkt ze het slachtoffer te worden van de imagebuilding door haar nieuwe werkgever. Niemand beseft dat beter dan Katie zelf die de heisa rond haar persoon al ten dele heeft toegeschreven aan een vorm van “residueel seksisme”bij de omroep.

Johan Depoortere

woensdag 20 september 2006

No comments: