Tuesday, January 20, 2009

KING EN OBAMA

Ik droom dat op een dag op de rode heuvels van Georgia de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders samen zullen zitten aan de tafel van broederschap

Martin Luther King Day 2009 valt één dag vóór de eedaflegging van de eerste zwarte president in de Amerikaanse geschiedenis.. Hier in Savannahop derode heuvels van Georgia - hangt de euforie in de lucht: het lijkt erop dat de droom van Martin Luther King is uitgekomen.

Savannah is één van die plaatsen in het Zuiden waar de geschiedenis als het ware tastbaar in de straten waart. Een groep schoolkinderen bezoekt het museum van de burgerrechten en maakt kennis met de segregatie die het hun grootouders onmogelijk maakte een bank in het park te delen met een blanke, met de lengedarische figuren van Dr King en Rosa Parks die weigerde haar plaats op de bus af te staan aan een blanke. Barack Obama wordt de beste president ooit zegt een tienjarige en hij zal de benzineprijs verlagen voegt een ander eraan toe.

Nee racisme is niet verdwenen in Amerika zegt Prince Jackson, een oudgediende van de strijd voor burgerrechten, maar met Barack Obama is een enorme stap gezet in de richting van een kleurenblind Amerika. Ook Obama weet dat racisme en discriminatie in Amerika niet verdwenen zijn. Er zitten méér zwarten in de gevangenis dan aan de universiteit zei hij in de verkiezingscampagne.

En nog altijd heeft de zwarte minderheid een enorme achterstand in onderwijs en kansen op de maatschappelijke ladder. In veel zuidelijke staten krijgen zwarte kinderen les in erbarmelijke schoolgebouwen met veel te weinig schoolboeken en didactisch materiaal.

Obama wil geen zwarte president zijn , en naarmate de campagne vorderde en hij dichter bij de nominatie door zijn partij kwam sprak Obama minder en minder over de aloude zwarte klachten en eisen. Tot woede overigens van traditionele voorvechters als dominee Jesse Jackson. De complete breuk met de militante zwarte traditie kwam er na de heisa over Barack’s voormalige dominee, de radicale Jeremiah Wright.

Toen dat een politieke noodzaak leek liet Barack de man die hij zijn geestelijke vader en vriend van de familie noemde vallen als een baksteen. Dat belet niet dat de verkiezing van Obama enorme verwachtingen creëert bij de zwarte gemeenschap. Mijn verwachting zegt Prince Jackson (geen familie) is dat hij een grote invloed zal hebben op jonge zwarte mannen die nu in de drugcultuur zitten, de schoolverlaters en de werklozen die alle hoop verloren hebben.

De verwachtingen zijn zo hoog gespannen dat ontgoocheling bijna niet te vermijden zal zijn. Politiek is Obama zeker geen Martin Luther King. Op tal van punten is hij in de laatste maanden van de campagne bijgedraaid richting centrum rechts en de keuze van zijn kabinetsleden en adviseurs heeft veel linkse en progressieve kiezers zwaar ontgoocheld. Zijn economische adviseurs komen allemaal uit de Clintonstal en zijn voor een deel mee verantwoordelijk voor de oorzaken van de huidige crisis. Maar voorlopig geniet Barack nog volop van zijn wittebroodsweken. Zijn populariteit is groter dan die van elke vorige inkomende president in de recente geschiedenis: 71% van de Amerikanen verwachten dat Barack de economie ten goede zal keren en zelfs ultra-conservatieve columnisten zijn laaiend enthousiast. Zoals één van hen schreef: Coninuity we can believe in!